Viestialan historia

ILMAPUOLUSTUKSEN VIESTIHISTORIA 1918–2012

Ilmavoimien Viestikilta ry:n kustantama Ilmapuolustuksen viestihistoria on valmistunut.

Ilmapuolustuksen viestiala on erittäin laaja käsittäen aisti- ja tutkailmavalvonnan, tilannekuvan muodostamisen ja tulenkäytön johtamisen, tele- ja radiotoiminnan, lentotukikohtien viestitoiminnan, lentokone-elektroniikan, lennonvarmistuksen, tietotekniikan eri osa-alueet, sähkövoimatoiminnan ja ilmatorjunnan tulenkäytön johtamisen ja viestitoiminnan. Tässä teoksessa on kuvattu näiden alojen kehittymistä itsenäisyyden alkuajoista aina nykypäivään saakka.

Teoksessa ei käsitellä vain Ilmavoimien viestialaa, vaan siinä on vahva näkökulma ilmatorjunnan tulenkäytön johtamiseen ja viestitoimintaan. Ilmavoimat ja ilmatorjunta toimivat yhtenä kokonaisuutena aina 1950-luvulle saakka, jonka jälkeenkin yhteistyö on ollut hyvin kiinteää, onhan kummankin toiminnan kohteena yhteinen ilmavihollinen.

Kirjassa lähestytään ilmapuolustuksen viestialaa teknologian kautta. Kuvaamalla laite- ja järjestelmäkehitystä luodaan kuva materiaalisesta suorituskyvystä, jonka tavoitteena on ollut ilmapuolustuksen johtaminen ja päätöksenteko. Teknologia ei kehity itsestään vaan aina on tarvittu lukuisia kovan luokan ammattilaisia viemään kehitystä eteenpäin.

Teoksessa on myös kansainvälinen näkökulma. Kansallinen ilmapuolustuksen johtamisjärjestelmämme ei ole kehittynyt sisäsyntyisesti vaan sillä on vahvat siteet kansainväliseen kehitykseen. Kansalliseen teknologiakehitykseen on haettu vaikutteita Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta ja Saksasta sekä monista muista Euroopan maista. Teoksen kansainvälisellä ulottuvuudella on haluttu myös syventää vastausta siihen, miksi järjestelmät kehittyivät niin kuin ne kehittyivät.

Tämä teos on kunnianosoitus kaikille ilmapuolustuksen viestialan ammattilaisille, jotka ovat omana aikanaan osallistuneet alan luomiseen ja kehittämiseen.

Tilaa historiateos tilauslomakkeella.

Tilauksen voi lähettää myös postitse osoitteeseen: Ilmavoimien Viestikilta ry, Samppakankuja 4, 03400 Vihti.

Kirja tulee postiennakolla lähipostiin eli maksetaan noudettaessa. Hinta 40 euroa + postituskulut.

 


Edellinen sivu: Tarvikepalvelu
Seuraava sivu: Uutiset