Ilmavoimien Viestikillan risteilymatka Maltalle ja Välimerelle 12-19.3.2017

Kirjoittanut Maija Lakio-Haapio

Katso kaikki kuvat täältä

Ilmavoimien Viestikillan matka läntiselle Välimerelle oli killan risteilyjen sarjassa toinen matka ja kutsuna kohdistettu kaikille Ilmavoimien kiltojen jäsenille seuralaisineen. Tälläkin kertaa osanottajatavoite, noin 30 henkilöä, täyttyi kohtalaisen lyhyessä ajassa, olihan monella mukaan ilmoittautuneella mieleen painuneet muistot runsaan vuoden takaisesta USA:n ja Karibian alueen risteilymatkasta -  silloinkin Anneli ja Harri Utin asiantuntevassa matkanvedossa.

Tässä koko porukka valmistautunut gaalaillalliselle

Italian länsirannikon ja läntisen Välimeren tutustumiskohteet alkaen Italian lähtösatamasta Genovasta ja edeten  Civitavecchia/Rooman ja Palermon pysähdysten jälkeen Maltalle ja sieltä Barcelonan ja Marseillesin kautta lähtösatamaan tarjosivat erinomaisen hienon kattauksen Välimeren alueen monikulttuurista historiaa sekä tämän päivän ilmailutekniikkaa,  italialaista designeä tai ruokakulttuuria unohtamatta.
Risteilyalus, MSC Splendida, laadukkaine palveluineen ja puitteineen takasivat risteilymatkustajille miellyttävän merimatkan kahdeksan vuorokauden ajan ”kaikilla mausteilla".

Risteilyllä nykypäivän sotilasilmailuun perehtyminen Civitavecchiassa Rooman lähistöllä sekä Maltalla toisen maailmansodan Maltan ilmataisteluihin paneutuminen National War Museumissa ja Malta Aviation Museumissa sodanaikaisen RAF Ta`Qali lentotukikohdan alueella aloittivat ilmailuun painottuneen matkaohjelmanosion. Pratica di Maren lentotukikohdan esittely herätti monissa meistä matkalaisista kysymyksiä, joihin isäntämme ystävällisesti jaksoivat vastata ja valaista toiminnan eri puolia audiovisuaalisen esityksen ja konekaluston esittelyn avustamina.

Kapteeni Ettore Pasini selostaa Maijalle ...

Tukikohta vastaa toiminnoiltaan Suomen ilmavoimien Pirkkalassa operoivan koelentokeskuksen tutkimustoimintaa ja organisaatiota paitsi, että se on melkoisen suuri tukikohta: n 6000 hlöä työskentelee siellä.  Meillä matkaan osallistuneilla oli mahdollisuus haastatella tukikohdassa käytössä olevien lentokalustojen lentävää ja huoltohenkilökuntaa sekä tukikohdan toiminnasta vastaavaa johtajaa.  Mielenkiintoa herättänyt kohdevierailu päättyi lounaaseen ja molemminpuolisten sekä vierailumuisto- että kiitoslahjojen luovuttamiseen.

 

Maltan vierailun tilausretken kohteet pääkaupunki Vallettassa ja Ta´Qalissa museokierroksineen veivät lähes koko risteilyaluksen saarivaltiopysähdykselle varatun ajan. Mutta mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa olikin järjestettynä, erityisesti toisen maailmansodan ilmailuhistoriasta kiinnostuneille. Tosin myös sitä aiempi saaren värikäs historia herätti mielenkiinnon laajempaan Välimeren alueen historiatutkimiseen - Maltan saaren alueistahan on vuosisatojen ajan taisteltu niiden keskeisen sijainnin vuoksi, mikä taas on mahdollistanut taisteluiden voittajille laivaliikenteen ja Välimeren keskeisten merialueiden hallinnan ja kontrolloinnin.
Retkeen sisältyi myös käynti viehättävässä, paikallista koristelasia valmistavassa tehtaassa sekä lopuksi tutustumiskierros ilmasodankäynnin maanalaisissa taistelunjohtotiloissa paikallisen, asiaan perehtyneen oppaan johdolla, jonka maltalaista kansallisylpeyttä henkivä esitys ei voinut olla tekemättä vaikutusta kuulijoihin.

Tarkkaa selostusta Maltan Vallettassa johtokeskuksessa ( IPAK ), 40 m kalkkikiveä yläpuolella

Kahden yön ja yhden päivän avomeripurjehduksen jälkeiset kohteet Espanjan baskialueen pääkaupungissa Barcelonassa ja Ranskan vanhimmassa kaupungissa Marseillessa tarjosivat risteilymatkan viimeisinä päivinä sitten nähtävää ja koettavaa joka makuun. Vaikka kaupungeissa olisi aiemmin vieraillut antavat niiden historia tai vaikkapa arkkitehtuuri toistuvasti uutta, erityisesti Antonio Gaudin piirtämät monumentaaliset työt Barcelonassa, jotka aina uudelleen pystyvät hämmästyttämään omaperäisyydellään. Taisin itsekin ottaa yksinomaan Sagrada Familiasta yli kolmekymmentä kuvaa!

Risteilymatkan päätyttyä Italian Genovaan oli kahden tunnin bussimatkan jälkeen vielä tilaisuus tutustua opastetulla kaupunkikierroksella Milanon ydinkeskustan nähtävyyksiin tuomiokirkko Duomosta alkaen ja päättyen milanolaisten mahtisukujen asuinlinnaan Castello Sforzescoon ennen lähtöä Malpensan lentokentälle ja illan paluulennolle Helsinkiin.

Il Duomo di Milano