Uutiset

13.01.2013

Viestikillan toiminnantäyteinen vuosi 2012


Ilmavoimien Viestikillan vuosi 2012 oli varsin toiminnantäyteinen: historiakirja julkaistiin ja syksyllä juhlittiin sen lisäksi Ilmavoimien viestitoimialan merkkivuotta.

Ilmavoimien Viestikillan vuosi 2012 oli varsin toiminnantäyteinen.

Perinteiset kevät- ja syyskokoukset pyörähtivät perinteiseen malliin, mutta viime vuonna tehtiin myös jotain erikoista: pitkä historiakirjaprojekti saatiin arvoiseensa päätökseen syksyllä, kun Ilmapuolustuksen viestihistoria 1918-2012 valmistui ja julkaistiin juhlallisesti Tikkakoskella.

Poikkeuksellinen oli myös kirjanjulkaisujuhlakin. Normaali syyskokousviikonloppu oli paisutettu yhteistyössä Ilmavoimien Esikunnan kanssa Ilmavoimien viestitoimialan 70-vuotisjuhlaksi. Ilmasotakoulun elokuvasalissa/auditoriossa pidettiin seminaari juhlapäivän alkajaisiksi. Viestitoimialaa, sen historiaa ja nykypäivää käsiteltiin hyvin perusteellisesti, ja sali oli viimeistä paikkaa myöten täynnä. Paikalla oli viestialan ammattilaisia - nykyisiä ja jo eläköityneitä - sekä kiltalaisia. Historiakirjan virallinen julkaisuhetki ja kirjoittaja Martti Lehdon juhlaesitelmä oli myös päivän seminaarissa.

Päiväjuhlan järjestelyistä vastasi Ilmavoimien Esikunnan johtamisjärjestelmäosasto. Illaksi siirryttiin varuskuntakerholle, jossa Ilmavoimien Viestikilta otti järjestelyvastuun. Oli aika kokoontua vapaamuotoisemmin juhlimaan Ilmavoimien Viestialan pitkää taivalta ja muistella ammattilaisten vuosien varrella antamaa panosta viestialan kehitykseen.

Juhlaillallisen lomassa kuultiin sopivasti puheita, mm. Matti Antikainen kertoi viestialan vaiheista. Salin täytti iloinen seurusteleva puheensorina, niin kuin juhlaan kuuluikin. Juhlatahteja tarjosi Jenna Bågeberg Ilmavoimien soittokunnan kera.

Lauantaina kiltaväki kokoontui vielä syyskokoukseen, joka on viime vuosina pidetty perinteisesti Tikkakoskella. Risto Laukkanen valittiin jatkamaan puheenjohtajan tehtävässään ja vuoden 2013 talousarvio ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin. Martti Lehto valittiin Vuoden kiltalaiseksi, ansiot historiakirjan kirjoittajana ovat mittavat. Kokouksessa jaettiin ansioituneille killan jäsenille muitakin palkitsemisia: Ilmavoimien Kiltaliiton kiltamitaleita ja -ristejä sekä Ilmavoimien Viestikillan standaari.

Historiakirja näki päivänvalon juhlaseminaarissa, mutta siitä alkoi killan myyntiponnistus. Kirjan julkaiseminen ei ole ilmaista, joten painosta pitää saada myös myytyä. Juhlaviikonloppuna kirjaa myytiin varsin mukavasti ja sen jälkeen myynti jatkui nettisivujen kautta sekä muita myyntikanavia pitkin.

Ilmapuolustuksen viestihistoria on osoittautunut suosituksi teokseksi ja se on saanut hyviä arvioita. Kirja on perusteos kaikille alasta kiinnostuneille, ilmapuolustuksen viestialan eri osa-alueet on käsitelty hyvin, kansainvälisiä kytkentöjä unohtamatta.

Ilmavoimien Viestikillan suurponnistuksen tulosta, historiakirjaa, on vielä saatavana, sen voi tilata killan etusivulla olevan linkin kautta.

Vuosi 2013 näyttää myös hyvältä, sillä keväälläkin juhlitaan: Tutka saapui Suomeen 70 vuotta sitten. Tätä muistellaan esitelmien merkeissä Hyrylässä toukokuussa.